Les krijgen, voor wie?

 

Je kunt bij mij beginnen met de viool of altviool als je 5 of 6 jaar oud bent. Natuurlijk kun je ook prima beginnen met vioolles wanneer je een jongere of een oudere bent.

Van harte welkom dus, als beginner of als herintredende leerling. 

 

De inhoud van mijn lessen is altijd op maat. Ik ben fan van blijvende ontwikkeling. Op iedere leeftijd en op ieder niveau kun je genieten van muziek (leren) maken en samenspelen.

 

Het lesgeven aan leerlingen met dyslexie en vormen van autisme heeft mijn bijzondere aandacht. Met mijn brede achtergrond als ontwikkelingspsycholoog en in combinatie met een grote dosis geduld heb ik in ruim vijfendertig jaar als muziekdocent veel ervaring opgedaan. 

Proefles en proefperiode

 

Kom eens kennismaken met viool of altviool in een vrijblijvende gratis proefles van 30 minuten. 

Een probeerviool is aanwezig.

Ik leg je uit hoe ik lesgeef, en vertel ouders hoe ze thuis hun kinderen kunnen helpen regelmatig te oefenen.

 

Wanneer je inschrijft na deze gratis proefles, zijn je eerste 4 lessen ook op basis van proefperiode. Je kunt dan nog beter ervaren hoe leuk vioolles is!

Ook informeer ik je over passend en inspirerend samenspel , waar je naast de individuele muziekles aan kunt meedoen. Daar zijn veel mogelijkheden voor!

Oefenen

 

Oefenen is voor de meeste leerlingen, ouders en docent de uitdaging! Kan het studeren echt deel van je leven worden dan spreekt het klinkend resultaat voor zichzelf: ‘Viool is zeg maar echt mijn ding’.

 

Viool en altviool zijn prachtige en uitdagende instrumenten. De oefeningen die ik voor thuis meegeef gaan over: soepel strijken, het voelen van vrijheid in je speelhouding, de snaren goed kunnen vinden, zuiver leren spelen, je gehoor ontwikkelen samen met de vingerplaatsing, ritme, snelheid, toonvorming, notenlezen en veel herhaling naast variatie om het spelen goed in je systeem te krijgen. In de lessen geef ik je ook tips over hoe je kunt oefenen.

Afhankelijk van leeftijd, muzikale smaak of belangstelling en individuele leerstijlen, kies ik voor een bepaalde lesmethode in een leerboek, en series losse oefeningen en muziekstukken. 

 

Wat is een leerstijl? Sommige mensen zijn meer visueel ingesteld, anderen leren makkelijker op het gehoor, of hoe iets voelt. En combinaties daarvan. 

Hoe we optimaal samenwerken in de les vinden we gaandeweg in de praktijk uit.

 

Bij zeer jonge kinderen ligt het accent uiteraard op speels en auditief ( op je gehoor) werken. Het noten leren lezen komt dan pas later. De notatie van beginstukjes kan ook met kleurtjes ter
ondersteuning van het geheugen. Er zijn voor iedere leeftijd of speelniveau leuke en goede lesboeken/methodes te vinden, bijvoorbeeld met meespeel-CD. Er is veel aandacht voor een mooie speelhouding en ontspannen bewegingen.

 

Mijn muziekkeuze is breed: van oude tot nieuwe muziek: barok, klassiek, pop, musical- en filmmuziek, volksmuziek. Ik houd van veel soorten muziek. Veelal begeleid ik zelf de leerlingen in de lessen op viool, piano, gitaar of accordeon.

Beginnen met vioolles? Schrijf je in voor een gratis proefles

Viool of altviool?

 

De viool speelt vaker ‘de boventoon’ in het orkest. De viool klinkt helder en redelijk hoog. Ga je voor een donkerder toon en een meer voelbare trilling, dan is de altviool misschien iets voor jou. De altviool is iets groter en klinkt een kwint lager dan de viool. In een ensemble speelt de alt vaak een middenstem, en vormt de verbinding tussen viool en cello. Meestal start je op viool, en volgt later de overstap naar altviool. Direct starten op een (passende) altviool is zeker mogelijk. Een altviolist leert naast de vioolsleutel ook noten lezen in de altsleutel. 

Ervaar ze allebei eens in een proefles.

Hoe vaak en hoe lang is de vioolles?

 

Afhankelijk van leeftijd of vorderingen is de lesvorm  wekelijks 20 of 30 minuten voor een beginnend kind of jongere. Tweewekelijkse les van 30, 40/45 of 60 minuten, of een knipkaart voor een x-aantal lessen op afspraak, is meer geschikt voor de meer voor de gevorderde middelbare scholier of een volwassene.  De les is in principe individueel. Voor jonge kinderen is de aanwezigheid van de ouder bij de les van wezenlijk belang. De ouder wordt geacht het (jonge) kind thuis te helpen met de dagelijkse oefen-routine en met de inhoud van de oefeningen.

Samenspel?

 

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ik nodig iedere leerling van harte uit mee te doen met samenspelen. Kijk hier voor de mogelijkheden! Samenspelen en optreden is motiverend, leerzaam, stimulerend en gezellig. 

de viool rechtsonder